Oaza MBDR

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#31 2008-03-10 21:29:16

nashi

Zbanowany

Re: MAŁA REFLEKSJA...

to nie klutnia to dyskusja ...
a Ty Olu widziałaś Monikę choć na jednym spotkaniu oazowym?? Bo ja przez jej całe 18 lat życia nie widziałem jej tam ani razu
...

Nauczyciel to nasz skarb więc zakopmy go głęboko

#32 2008-03-11 09:07:34

moniq

Zbanowany

5867749

Kłótnię - Wojtek słowo kłótnia pisze się przez o z kreską - sprowokowal Wojtek, bo niestety jest przykładem tego o czym napisała Liebe. pełnoletność nie wyklucza dziecinnego zachowania. i niestety nic się Wojtek nie zmienił od pamiętnych rekolekcji w Kasince, gdzie swoim zachowaniem wyprowadzał opiekunów z równowagi. a całe moje 5 albo i 6 lat na oazie to mało? może Wojtuś byłeś jeszcze za mały żeby mnie zobaczyć, przez całe 18 lat to mnie nie mogłeś widzieć, trochę wyolbrzymiasz, może się pojawiłeś kiedy mnie już nie było? różnica wieku jednak jakaś między nami jest. choć wydaje mi się, że jednak mnie widziałeś. a kiedy czytam Twoje wypowiedzi to widzę jedno: sam sobie zaprzeczasz czepiając się pojedynczych słów. pozabijać się nie zamierzam, tylko te powyrywane z kontekstu pojedyncze slowa moich wypowiedzi przypominają mi działalność niektórych mediów, które wybiórczo traktują słowa różnych ludzi, robiąc przez to pranie mózgu swoim czytelnikom. w sejmie też się tak politycy zachowują... więc jeśli szukasz gdzieś sejmu to chyba w sobie. wychamuj trochę, bo dokladnie to samo mamy tutaj. miałam już niedyskutować, ale widząc smieszne zachowanie Wojtka trudno się nie odezwać. tak na marginesie, ja miałam na celu pobudzenie do refkeksji, przy czym zarówno Liebe jak i Ashely (która jest osobą z zewnątrz, więc ma najbardziej obiektywne spojrzenie na sprawę) dobitnie Wam powiedziały, że wielki post nie jest odpowienim czasem na osiemnastki. i tyle, Wojtek nakręcił kłótnię więc ona powstała. i jeszcze jedno: usłyszałam że co niektórzy z zainteresowanych tematem nie należą już do oazy. pięknie, ale to nie przeszkadza przygotowywać Drogę Krzyżową na Wielki Piątek na północ pod szyldem oazy i to nie przeszkadza śpiewać w scholi. zastanówcie się zanim znowu będziecie mnie linczować, czy przypadkiem taką obroną sami sobie nie zaprzeczacie...

#33 2008-03-11 13:12:25

Ashely

Zbanowany

A sie porobiło! 2 dni mnie nie ma i takie wyszło zamieszanie.
Rzeczywiście, jak tak patrze na to co Wy piszecie, troche mnie dziw bierze że Wy (jak mniemam) należycie do jednej oazy! Rozumiem, nie zawsze jest i ma być idealnie bo nie o to chodzi. Ale wyszło "lekkie" (???) zamieszanie, a to chyba nie powinno mieć miejsca. Teraz nie kłocicie sie/dyskutujecie o to czy powinno sie imprezować, tylko kto się pierwszy podda.
Można wyczytać między wierszami że są osoby, które nawzajem próbują sie krytykować i docinać bądz robią to celowo lub z przypadku ale także swobodnie wyrażić własne zdanie a wówczas druga strona traktuje to jako atak, a jak widze, tutaj najlepszą obroną przed atakiem jest... atak. I tu niestety tak czyni Nashi.  I musze przynzać racje Moniq że Nashi miesza sie w tym co pisze (bez urazy).
Takie coś z reguły prowadzi do utworzenia się grup w oazie a to... nie czyni z niej wspólnoty!!!
Zastanów się, czy warto! Zastanów się, co skłoniło Ciebie do takiej postawy wobec drugiego człowieka? I czy sam nie jesteś temu winien! - pytanie dla każdego z Was!!!! /dla mnie też

PS> Nashi napisał:
refleksyjność = zjawisko fizyczne; odbijanie fal świetlnych i dzwiekowych
często słowa mają więcej niż 1 znaczenie
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=refleksyjno%B6%E6
http://www.angielski-online.pl/content/view/67/

Polecam korzystanie ze słowników

So I won't give up. No, I won't break down. Sooner than it seems life turns around
And I will be strong, even if it all goes wrong. When I'm standing in the dark I'll still believe.

#34 2008-03-11 13:46:16

Liebe

Zbanowany

Moniq i Ashely podobały mi się Wasze ost posty<brawo> no zamieszanie się zrobiło jak to zwykle, gdy zdania są podzielone..posłużę się przysłowiem:"gdzie dwóch Polaków,tam 3 zdania";p;p

"Der Regen fällt sie ist die Nummer eins
Der Regen fällt sie will nur glücklich sein
Der Regen fällt sie ist allein in der Nacht
Es ist kalt in ihrem Zimmer wenn die Einsamkeit erwacht"

#35 2008-03-11 14:21:09

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

zwracasz sie do mnie po imienu ciekawe a tak jest ktos kogos nie lubi to go od razu szykanuje a powiem szczerze do Wojtka przede wszystkim bez urazy powinnienes szanowac Monike bo jest kobieta i jest od Ciebie starsza i nie masz prawa jej porownywac do niczego bo ona tak jak i ty ma prawo sie wypowiadac to prawo zapewnione ma w konstytucji Ty tez ostatnio przestales sie pojawiac a Monike widzialam przynajmniej raz nie powiem Ci daty godziny bo jej nie pamietam... slownikow by nam sie przydalo duzo szczegolnie zeby niektorzy zrozumieli slowo dyskusja, rozmowa i plotkowanie.. obrazcie sie na mnie nie macie o co kazdy ma wlasne zdanie

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#36 2008-03-11 14:22:42

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

dystkuje maja jakis poziom a ta jakos nie widze zeby miala to jest wrecz obrazanie drugich osob tylko dlatego ze ich zdania odbiegaja troche od Twojego albo po prostu ich nie szanujesz...

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#37 2008-03-11 15:57:36

Kasiek:D

Zbanowany

8263063
Call me!

ehhhh... troche mnie smieszy jak to czytam... ale wiecie co xD Dzisiaj sie dowiedzialam ze chodzenie na imprezy w Wielkim Pascie nie jest grzechem jesli sie przy tym nie gorszy innych... Albo jakos tak to szlo Tak wiec... jesli to kogos ma zgorszyc to niech sie nie interesuje tym od razu i nie zastanawia ;p

Nie wiem dokad tak gnam... ale napwno bede tam pierwsza...
...bo najpiekniejszy widok na swiecie to widok z wnetrza kasku...

#38 2008-03-11 17:38:39

MonYczkA

Administrator

9920963

Szkoda słów... i wypominanie kto jest a kto był oazowiczem, kto przygotowuje a kto nie przygotowuje Drogę Krzyżową, kto śpiewa a kto nie śpiewa... ŻENADA!!!

"-Kubusiu?!
-Tak Prosiaczku??
-Nic... - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę - chciałem się tylko upewnić, czy jesteś."

#39 2008-03-11 17:44:27

Szirin

Zbanowany

Dopiero dziś przeczytałam całą dyskusję.
Po pierwsze impreza już się odbyła i nie zmieni się już tego.
Po drugie uważam, że każdy ma własne sumienie i według niego postępuje. Kto chciał iść, to poszedł, kto nie chciał (czy nie mógł) to nie poszedł.
Po trzecie moim zdaniem idąc na taką imprezę przecież nie trzeba na niej tańczyć i bawić się i nie wiadomo co robić. Można wypić piwko (niepełnoletni soczek!!!!!), posiedzieć, porozmawiać i wrócić do domu. A to już grzechem nie jest...
Po czwarte też uważam, że Ireneo niepotrzebnie się tym zdarzeniem "chwali" przed całą parafią, bo w tym momencie widać jak potrafi wychować młodzież...
A po piąte i najważniejsze powtórzę to, co już padło wcześniej: nie oceniajcie innych, co niektórzy robią.
NIE ZNACIE POWODÓW DLACZEGO TA IMPREZA ZOSTAŁA ZORGANIZOWANA WŁAŚNIE TERAZ A NIE PO WIELKANOCY, a zapewne jakiś powód tego był.

""Dokonawszy na wieki wyboru, każdego dnia od nowa wybierac muszę" napisał kiedys pewien poeta"- jak to napisała Moniq. Dokładny cytat brzmi: "UCZYNIWSZY NA WIEKI WYBÓR, W KAŻDEJ CHWILI WYBIERAĆ MUSZĘ", a pochodzi z wiersza Jerzego Lieberta pt. "Jeździec".

Ostatnio edytowany przez Szirin (2008-03-11 17:49:41)

"Dokąd idziesz bracie/ Dokąd gnasz/ Po co tak zabijać się/ W jednym punkcie przecież/ W końcu trwasz/ Tylko czas do przodu mknie
Tak przemijasz w miejscu/ Spalasz się/ Jak pustynny w słońcu głaz/ Wszelki ruch to tylko/ Pozór jest/ Jeden mknie do przodu czas (...)Martwe morze stoi wokół nas/I nadziei brak na wiatr '

#40 2008-03-11 18:58:37

Szirin

Zbanowany

Aha, i jeszcze jedno. Spytajcie księdza (oazowicze na oazie a moniq w pracy), dlaczego sprawę tej 18 nagłaśnia się na całą parafię i pół Krakowa i na Mszy modli się za to, aby nie organizować osiemnastek, a jak ksiądz na przykład odchodzi z kapłaństwa czy ma dziecko (w trakcie trwania kapłaństwa) to się to tuszuje i maskuje, żeby jak najmniej osób wiedziało. I na Mszy nie modli się głośno i publicznie.

"Dokąd idziesz bracie/ Dokąd gnasz/ Po co tak zabijać się/ W jednym punkcie przecież/ W końcu trwasz/ Tylko czas do przodu mknie
Tak przemijasz w miejscu/ Spalasz się/ Jak pustynny w słońcu głaz/ Wszelki ruch to tylko/ Pozór jest/ Jeden mknie do przodu czas (...)Martwe morze stoi wokół nas/I nadziei brak na wiatr '

#41 2008-03-11 19:05:18

MonYczkA

Administrator

9920963

hmm czyżby dlatego, że Księża są ŚWIĘCI, a nas ZWYKŁYCH GRZESZNIKÓW oni muszą nawracać, i zawsze trzeba nasze błędy pokazać, a ich zatuszować?! Może sami na mszy dorzucimy ni z gruchy ni z pietruchy, wchodząc komuś w zdanie, modlitwę za Księży nie wiernych celibatowi i olewających ważny sakrament kapłaństwa, który przyjęli?!

"-Kubusiu?!
-Tak Prosiaczku??
-Nic... - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę - chciałem się tylko upewnić, czy jesteś."

#42 2008-03-11 19:07:26

Szirin

Zbanowany

moniq napisał:

i jeszcze jedno: usłyszałam że co niektórzy z zainteresowanych tematem nie należą już do oazy. pięknie, ale to nie przeszkadza przygotowywać Drogę Krzyżową na Wielki Piątek na północ pod szyldem oazy i to nie przeszkadza śpiewać w scholi

Co chciałaś przez to powiedzieć???? Bo Ty też nie należysz do Oazy a chcesz brać udział w DK na Wielki Piątek pod szyldem Oazy (jeśli dobrze zrozumiałam przesłanie)???????????

#43 2008-03-11 19:18:00

Szirin

Zbanowany

MonYczkA, to też jest może potwierdzenie słów, że widzi się belkę w oku bliźniego, ale w swoim nie widzi....

Co do modlitwy wiernych to super pomysł... na Mszy o 19:30 proponuje (bo chyba będzie najłatwiej, kiedyś czytaliście modlitwę), jeszcze powiedzcie z nazwiska za których księży, bo przecież wszyscy wiedzą, kto 18 robił... "oko za oko, ząb za ząb" to się będzie nazywało... tylko zaraz padnie pytanie gdzie tu miłosierdzie?

A gdzie wybaczenie???

#44 2008-03-11 19:22:37

MonYczkA

Administrator

9920963

a wiesz czym się różni Bóg od Kobiety?! Bóg jest nieskończenie miłosierny, a kobieta jest nieskończenie niemiłosierna.

hmm...
czyżbym była kobietą?!
;p

"-Kubusiu?!
-Tak Prosiaczku??

#45 2008-03-11 20:40:09

smerfetka

Zbanowany

status akuku;D
0 700 680 631
Call me!

moniq napisał:

Kłótnię - Wojtek słowo kłótnia pisze się przez o z kreską ...

moniq napisał:

wychamuj trochę, bo dokladnie to samo mamy tutaj ...

a słowo wyhamuj pisze się przez h !!

nie żebym był upierdliwy, ale każdemu może sie zdarzyć pomylić więc ...

a wracając do tematu tego wątku, to nie każdy, zabierający tutaj głos, był na tej 18-tce i NIE WIE co sie tam działo,
wiec prosze nie mówcie:
że to nieodpowiednie SPOTKAĆ SIĘ W GRUPIE PRZYJACIÓŁ (bo tak było) nawet jeśli to jest Wielki Post,
bo to jest przykre (dla mnie) i niestosowne !!
a że miejsce tego SPOTKANIA był klub/pub to tylko dlatego, że nie każdy ma taką wielką chate na pomieszczenie tylu PRZYJACIÓŁ,
ja będąc tam spotkałem sporo, i to całkiem sporo znajomych i przyjaciół i nie wyobrażam sobie, żeby zorganizować coś takiego w domu !!

moniq napisał:

"W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzac"...

... dokładnie chodzi o same zasady...

Dokładnie chodzi o TE ZASADY ?? Czyżby ??
Znam bardzo dobrze przypadek, gdzie uczniowie szkoły KATOLICKIEJ !! chcieli zorganizować w czasie Wielkiego Postu nie studniówke, ale PÓŁMETEK !!,
więc poszli do biskupa i udzielił im dyspensy. (PÓŁMETEK nie mógł odbyć sie po Wielkim Poście ??)
takie zasady, które można zmienić/unieważnić to co to za zasady ??

kończąc moje wypociny POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE i nie dajcie sie zwariować

http://viii-lo.krakow.pl/~qbaj/1714254127466ed27cf351a.gifhttp://www.avatary.ork.pl/avatary/3707.gifChyba nie musze sie przedstawiać http://www.avatary.ork.pl/avatary/2968.gif

Stopka forum

RSS