#1 2008-03-07 20:53:32

moniq

Zbanowany

5867749

MAŁA REFLEKSJA...

"W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzac". tych mniej hucznych też nie... może trzeba było poczekac na po świętach i wtedy dopiero uczcic urodziny? pewnie wkładam kij w mrowisko tym co piszę, ale trudno. oazowiczom wychowanym od lat na oazie jednak nie wszystko wypada, czasem trzeba po prostu włączyc myślenie, a odpowiedz na to jaki wydzwiek będzie miała "niewinna" osiemnastka w knajpie byłaby prosta...

#2 2008-03-09 10:33:21

nashi

Zbanowany

Re: MAŁA REFLEKSJA...

pozostawmy to bez komentarza
przede wszystkim to kazdy chyba ma wolna wole i jest swiadomy tego co robi - popatrzmy najpierw na belke u siebie

Nauczyciel to nasz skarb więc zakopmy go głęboko

#3 2008-03-09 13:38:13

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

ale i kazdy moze sie wypowiedziec to wolny kraj

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#4 2008-03-09 16:26:29

Ashely

Zbanowany

Na poczatku przepraszam że nie pisałam..... ho ho długi czas! Widze że forum prawie że umarło... teraz to tylko na transpiratorze sie trzyma, znaczy kilka osób go ledwie podtrzymuje
Nashi - sam sobie zaprzeczasz - najpierw stwierdzasz że nie ma sensu tego komentować po czym to właśnie to robisz. Czasem zastanów sie 2 razy na tym cos robisz Ale mówisz dobrze - popatrzmy na belke u siebie a potem oceniajmy innych. Tylko czemu ludzie potrafią być tak dwulicowi i prawić takie morały a czynić tego odwrotność (oczywiście nie odnosze sie do nikogo, tym bardziej do Ciebie Nashi - nie bierz tego do siebie!)???? Powiedzcie mi, czemu ludzie są tak perfidni w tym co mówią i robią, np oczerniają innych i podkładają przysłowiową nogę ludziom wiedząć że nie są od nich lepsi? Czemu tak łatwo nam jest zobaczyć u kogoś te cechy najgorsze, a siebie widzieć jako chodziącego ideała? Dobrze powiedzał Nashi - popatrzmy najpierw na belke u siebie - nie czyńmy z nich pustych słów tak jak to robią niektórzy (co cóż świadczy to o ich... niezawysokim poziomie inteligencji i mózgu wielkości orzeszka:) ).
Ale jak też Alex zauważyła - każdy sie może wypowiedzieć - wolność słowa mam zapisaną w Kostysucji I tego prawa mi odebrać nie mogą
3maj sie sie! Mam nadzieje że będe w stanie sie częściej odezwać.

So I won't give up. No, I won't break down. Sooner than it seems life turns around
And I will be strong, even if it all goes wrong. When I'm standing in the dark I'll still believe.

#5 2008-03-09 19:51:31

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

Ty rowniez mowisz dobrzre i Nashi tez ale kazdy ma swoj rozum swoje sumienie i nikt nie zabroni mu robic tego co robi nikt nie powinien drugiemu narzucac swojego zdania ja powiem szczerze chcialam isc ale nie poszlam bo moi rodzice nie wyrazili na to zgody gdyz dla nich godziny byly nieodpowiednie dla mnie nie dal innych ;p nawet nie to ze jest Wielki Post chociaz to szczerze troche tez mam nadzieje ze te spory nie stana sie przyczyna wzajemnego nie lubienia sie kazdy powiedzial to co powiedzial i ma do tego prawo i nikt nie powinien mu go odbierac

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#6 2008-03-09 20:13:37

moniq

Zbanowany

5867749

skoro była mała refleksja, to teraz będzie małe wyjasnienie:
po pierwsze zawsze staram się widziec belki w swoich oczach i własnie dlatego napisałam to, co napisałam, bo cóż, mam prawo wyrazic swoją opinie, a skoro to forum istnieje, to nie tylko po to, aby pisac rzeczy dobre i miłe, ale przede wszystkim te, które nas tu zalogowanych dotycza. te mniej mile sprawy czasem też trzeba poruszyc, właśnie po to, żeby pobudzic do myślenia, które czasem się wyłącza. efekty widac i słychac. i do etgo myślę, że trochę starsza koleżanka większości obecnych ma prawo zabrac czasem głos. rekolekcyjna opiekunka się uaktywnia....
po drugie: nie oceniam, ale skłaniam do zamyślenia się, czy na pewno wszystko w porządku. moim zdaniem nie, i dlatego zabrałam głos. mogę jeszcze dodac, że zapytałam kilku zupełnie niezależnych od siebie osób i z oazą nie związanych, czy dostając  w wielkim poście zaproszenie do knajpy/ klubu na 18tke od dobrej koleżanki przyjęliby je czy nie. ich odpowiedzi mnie uspokoiły, bo reakcja była podobna: wielkie oczy, zdziwienie i odrzucenie zaproszenia i sugestia przesuniecia terminu.
po trzecie, co do lubienia się: zainteresowane tematem osoby znam od lat i bardzo lubie (pomijając Ashely bo chyba nie znam a raczej nie mam pojęcia kim Ona jest), ale to nie oznacza ze mam się nie odezwac, kiedy coś mnie poruszyło.
i powtarzam: nie wtracam się w niczyje życie, nie oceniam, bo nie lubie oceniania i belki w swoich oczkach widze, kazdy kto mnie zna to wie, że potrafie byc wobec siebie krytyczna. a jednoczesnie nie w moim stylu jest nie miec odwagi odezwac się, kiedy sytuacja do tego skłania. i tyle mam do powiedzenia.
pozdrawiam!

#7 2008-03-09 20:16:34

Liebe

Zbanowany

ej ludzie ludzie nie rozumiem Waszych wypowiedzi..z jednej strony nie chcecie oceniać, a z drugiej to robicie.MOIM ZDANIEM są pewne granice, których nie powinno się przekraczać. Myślę, że kazdy uważa tak samo tylko odpowiednio do siebie je dostosowuje i tu się pojawia problem. Próbuje się postawić na miejscu jednej i 2 strony bo w sumie i tak na środku jestem.na tej imprezie byłam tylko na godzinę i czas ten ograniczał sie jednynie do wreczenia prezentu z ktorym KTOS sie spozniał;p;p nie bawilam sie.Ale tak jak to zaznaczałam ta impreza w tym czasie odbyć się nie powinna..dobra wiem ze i tak do mojej wypowiedzi będą 'ale' jak zawsze w takich sytuacjach ale cóz...przynajmniej ktos zagląda na forum i cos sie tu dzieje;p

"Der Regen fällt sie ist die Nummer eins
Der Regen fällt sie will nur glücklich sein
Der Regen fällt sie ist allein in der Nacht
Es ist kalt in ihrem Zimmer wenn die Einsamkeit erwacht"

#8 2008-03-09 20:23:47

moniq

Zbanowany

5867749

przeczytałam wypowiedz Liebe i aż się ponownie zalogowałam, co by podziękowac za ten głos cieszę się, że się pojawił, bo już myślałam, że zostanę zlinczowana za moją małą refleksję. dobrze, że ktoś myśli podobnie:)
a co wolnej woli każdego z nas, to jeszcze mi się coś nasuneło: owszem, mamy wolną wolę i własne sumienie, ale tylko wtedy, kiedy siedzimy w domu, sami w czterech ścianach i robimy coś na własny rachunek. kiedy pojawiają się obok inne osoby, to zaczyna się delikatny wpływ na wolę innych. czasem zupełnie nieświadomy. i myślę, że tu jest właśnie ten przysłowiowy pikuś pogrzebany...

#9 2008-03-09 20:26:59

moniq

Zbanowany

5867749

no i faktycznie przez przypadek udało mi się rozruszac towarzystwo, juz dawno nie widziałam żeby tyle osób w ciagu jednego dnia odwiedziło forum

#10 2008-03-09 20:36:03

Liebe

Zbanowany

ależ nie ma za co Moniq;D po prostu wyrazam swoje zdanie, którego z reguły nikt nie rozumie bo nie umiem go odpowiednio przedstawic;p frekwencja dopisuje i z tego sie ciesze ale juz wyobrazam sobie te gromy lecące nad naszymi głowami..trudno ja i tak sie trzymam swojego, zeby KTOS pozniej nie powiedział ze nie jestem asertywna;p;p

"Der Regen fällt sie ist die Nummer eins
Der Regen fällt sie will nur glücklich sein
Der Regen fällt sie ist allein in der Nacht
Es ist kalt in ihrem Zimmer wenn die Einsamkeit erwacht"

#11 2008-03-09 22:50:28

Ashely

Zbanowany

rzeczywiście towarzystwo sie nieżle rozkręciło
a widzie że nie zabardzo w temacie jestem, no ale cóż, czytając można wywnioskować że jakaś impreza sie odbyła w której część z Was (a chyba wszyscy opócz Alex) tu obecnych brała udział.
Może powiem tylko tak: niech każdy robi to, co chce. Tylko niech będzie za to odpowiedzialny! Niech wie, że wcześniej czy póżniej będzie za to oceniany (trudno ukrywać, zawsze jesteśmy przez innych oceniani lepiej lub gorzej) w świetle tego kim jest i do jakiej grupy ludzi należy. Wy jesteście oazowieczami - katolikami - jeśli jesteście świadomi Waszej wiary i tego co ona głosi, to powinniście sie kierować nakazami i przestrzegać zakazów, jeśli nie, to do jakiej religii należycie, jeśli swoimi czynami zaprzeczacie to co chcecie głosić???. Zastanówcie sie nad tym...
Jak dobrze wnioskuje: jest Wielki Post, ktoś organizuje impreze (18???) i obecni tutaj na forum oazowicze byli na niej. Zgadza sie?? Jak dla mnie to Wielki Post to nie czas na tego typu imprezy, choć życze 100 lat tej osóbce!. I tylko na tym skończe.
Pozdrowionka

So I won't give up. No, I won't break down. Sooner than it seems life turns around
And I will be strong, even if it all goes wrong. When I'm standing in the dark I'll still believe.

#12 2008-03-10 06:50:43

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

niom rozkrecilo sie xD i dziekuje wszystkim za zabranie glosu nikogo nie powinnismy oskarzac i na nikogo obrazac kazdy moze powiedziec to co chce tylko w granicach rozsadku kto byl ten byl to jego sprawa i jesli ja nie chce zeby ktos sie wtracal w moje zycie z przyslowiowymi "buciorami" to ja tez tego nie powinnam robic mozna powiedziec ze troche glupio wyszlo ze Wielki Post ale czy to my bedziemy oceniani za nich czy za siebie nie chce mowic ze to zle ze imprezka sie odbyla ale nie mowie tez ze dobrze mam nadzieje ze to co juz powtarzam po raz kolejny nie zepsuje naszych stosunkow serdecznie pozdrawiam uaktywnionych

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

#13 2008-03-10 09:58:39

moniq

Zbanowany

5867749

Tak Ashely, prawie się zgadza, a prawie bo i ja na imprezie nie byłam. w ostatni czwartek doszła do mnie wiadomość pt.: oazowiczki w wielkim poście robią w klubie 18-tkę. zmroziło mnie trochę, ale uznałam, że to chyba kiepski żart. ale kiedy już wiedziałam, że to nie zart, a potem jeszcze w piątek docierały inne wiadomości, a na koniec dnia usłyszałam podczas drogi krzyżowej w naszej parafii subtelny, ale dobitny komentarz do sprawy, to po powrocie do domu włączyłam komputer, weszłam na forum i napisałam co myślę... i jakoś przeżyję te gromy nad moją głową ale temat chyba już wyekspoatowany został, więc i gromy powoli ucichną. ale chyba jeszcze się podziękowania należą jednej osobie: Nashi, gdybyś nie zareagowal na to co napisałam w piątek, to by pewnie dyskusja się tak nie rozkręciła

#14 2008-03-10 14:09:25

MonYczkA

Administrator

9920963

Wg. Ciebie moniq u niektórych wyłączyło się myślenie! według Ciebie. Ja w 100% miałam głowę na karku i w 100% wiedziałam co robię i sądzę, że jesteśmy ludźmi dorosłymi, każdy wie co robi, a przede wszystkim nie trzeba tego nagłaśniać na całą parafię. poza tym OSÓBKA, która zrobiła imprezę ma rodziców, od których zależy i którzy ją wychowują. dodatkowo nie wiem czy te osoby, które zrobiły 18. są oazowiczkami?!
Dziwne, że akurat Twoi znajomi odpowiedzieliby "nie" na ofertę pójścia na 18., bo moi znajomi, którzy są w oazie, należą do grup apostolskich lub też wogóle nie mają z takimi organizacjami do czynienia w cale nie mieli takiego podejścia jak co po niektórzy, poszli(by) do jubilatki na urodziny, a nie po to, żeby tańczyć, szaleć i nie  wiadomo co jeszcze robić.  i tutaj nasuwa mi się jedno podsumowanie "NIE MACIE ZIELONEGO POJĘCIA KTO CO ROBIł I CO MYśLAł I WłAśNIE CAłY CZAS OCENIACIE DECYZJE INNYCH!!!" i uważam, że kilka osób, które ma duuuużo cały czas do powiedzenia w tej sprawie powinno się zastanowić, czy przypadkiem nie brało udziału w imprezach "tych mniej hucznych"...

"-Kubusiu?!
-Tak Prosiaczku??
-Nic... - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę - chciałem się tylko upewnić, czy jesteś."

#15 2008-03-10 15:06:42

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

mam nadzieje ze nie jest to odpowiedz oskarzajaca wszystkich bo ja nie wiem kto co tam robil ale o ile znam tych wlasnie ludzi to nie robili wcale niczego zlego i MoNyczka ma racje sa dorosli i maja prawo robic to co chca wszyscy mamy swoje rozumy i wiemy co jest dobre a co zle moze niekiedy sa sytuacje w ktorych nie wiemy ale mysle ze to nie dotyczy akurat tej imprezy zapewne byli tam ludzie ktorzy bawili sie w granicach odpowiednich mowie zapewne bo mnie tak nie bylo ale to nie znaczy ze daje jakies ale na zla strone .. i mam nadzieje ze to co tu powiedzialam nie obrazilo nikogo i nikt nie bedzie miec do mnei jakis ale tylko dlatego ze powiedzialam to co mysle pozdrawiam

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Stopka forum

RSS